Πεντανόστιμο ορεκτικό για το Πασχαλινό τραπέζι! Τάρτα με ζύμη κουρού, φέτα και φινόκιο καραμελωμένο με λιωμένη γραβιέρα! Ταιριάζει με όλα τα μεζεδάκια στο γιορτινό τραπέζι, ορεκτική και πολύ γευστική θα την απολαύσουν όλοι!
Υ Λ Ι Κ Α
2 φύλλα ζύμη κουρού
1 φινόκιο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος
300γρ. φέτα
4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1/3 κούπας λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
30γρ. γραβιέρα τριμμένη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1
*ενώνουμε το 1 φύλλο κουρού με το μισό του δεύτερου ρολάροντας τον πλαστή πάνω, στρώνουμε το φύλλο κουρού σε ταρτιέρα -28εκ. αντικολλητική ή βουτυρωμένη καλά και στα τοιχώματα και κόβουμε με μαχαίρι ό,τι περισσεύει από την ζύμη γύρω γύρω.
*κάνουμε τρύπες με ένα πηρούνι, βάζουμε λαδόκολλα στο εσωτερικό και ρεβύθια πάνω για βάρος να μην φουσκώσει στο ψήσιμο ή και ένα πυρίμαχο πιάτο, ψήνουνε στους 180C αέρα για 15’, βγάζουμε από τον φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
2
*κόβουμε τα κοτσάνια από το φινόκιο, αφαιρούμε το εξωτερικό του φύλλο γύρω γύρω, μετά το κόβουμε κάθετα στη μέση και ξανά στη μέση κάθε κομμάτι και ξανά, να έχουμε 8 φέτες.
*βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το φινόκιο και το σοτάρουμε γυρνώντας το πλευρά κάθε λίγο, σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να μαλακώσει.
*ανοίγουμε το καπάκι αφού μαλακώσει, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά κσι αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα από κάθε πλευρά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει στην άκρη.
3
*σε ένα μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και 1 κ.γ. αλάτι και τα τρίβουμε με το χέρι να μαραθούν.
*σε ένα μπολ θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πηρούνι, προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια που τα μαράναμε στραγγίζοντας πολύ καλά τα υγρά τους στήνοντας τα με τα χέρια.
*προσθέτουμε και το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλο τα υλικά με το πηρούνι.
*στρώνουμε την γέμιση μέσα στην τάρτα και με την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε και στο κέντρο βάζουμε κυκλικά το καραμελωμένο φινόκιο και πάνω του την τριμμένη γραβιέρα.
4
*κόβουμε λεπτές λωρίδες μακρόστενες τη ζύμη, ανά 2 λωρίδες πλέκουμε σε κοτσίδες που θα τις βάλουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι.
*εάν θέλουμε να κάνουμε τα διακοσμητικά φύλλα, πιέζουμε πάνω στη ζύμη ένα πράσινο φύλλο από κάποιο φυτό, κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι και μετά σχεδιάζουμε χαράσσοντας με μαχαίρι το σχέδιο του φύλλου με ακτίνες κλπ.
*μπορείτε και απλά να κόψετε σκέτες λωρίδες.
5
*ψήνουμε ξανά την τάρτα μαζί με την γέμιση και τον στολισμό με ζύμη στους 180C για 30' περίπου.
*αφού ψηθεί αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και μετά ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε!
Comments