Τέλεια αλμυρή τάρτα με τραγανή κουρού, γέμιση με μελιτζάνες, κιμά μοσχαρίσιο, κρεμμύδια και κρέμα με νιβατό ή κατίκι! Ιδανική για το Πασχαλινό τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ
για ταψί βαθύ στρόγγυλο ή φόρμα στρογγυλή 23εκ.
2 φύλλα κουρού
600γρ. μελιτζάνες
150γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
1/2 ντομάτα χωρίς φλούδα πολτοποιημένη στο μπλέντερ
αλάτι, πιπέρι
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
400γρ. κατίκι ή νιβατό
2 αυγά
1 αυγό και λίγο γάλα για άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις τρίβουμε με το χέρι στον τρίφτη τον χοντρό του κρεμμυδιού. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, 2εκ. στον πάτο, και σωτάρουμε τις μελιτζάνες για πολύ ώρα να φύγουν τα υγρά εντελώς. Έπειτα προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί μέσα στη κατσαρόλα, μετά από λίγα λεπτά και τον κιμά να σωταριστεί καλά να μην έχει υγρά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, τη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλα και τη ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτούν και να σωθεί από υγρά.
_Αφήνουμε μόλις είναι έτοιμη η γέμιση στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε με ένα πηρούνι και τα 2 αυγά και τα ανακατεύουμε στη γέμιση.
_Στρώνουμε σε βαθύ ταψάκι στρόγγυλο ή φόρμα βουτυρωμένη τα φύλλα κουρού, να στρώσουμε τον πάτο και να καλύψουμε τα πλαινά σηκώντας τα τοιχώματα της τάρτας. Μετά βάζουμε τη γέμιση αφού έχει κρυώσει κάνοντας μια στρώση, μετά από πάνω βάζουμε το κατίκι που ανακατέψαμε με τα 2 αυγά να αναμιχθούν καλά. Κόβουμε με μαχαίρι γύρω γύρω ότι περισσεύει από τα πλαινά. Με τη ζύμη που περίσσεψε κάνουμε δυο λωρίδες πάχους 4εκ. και τις πλάθουμε μεταξύ τους σε κοτσίδα. Εαν χρειαστεί κάνουμε και δέυτερη. Βάζουμε τις κοτσίδες από ζύμη γύρω γύρω στη τάρτα. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλέιφουμε τη ζύμη κουρού με ένα πινέλο ελαφρά.
_Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για περίπου 40' μέχρι να ροδίσει.
_Αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.
Καλά Μαγειρέματα!
SAVORY TART WITH EGGPLANTS, MINCE BEEF, ONIONS AND A CREAMY LAYER WITH KATIKI OR NIVATO CHEESE
Perfect tart for lunch or dinner! Also perfect for Easter's table!
INGREDIENTS
For a round pan or cake pan 23cm.
600gr. eggplants
2 koyroy phyllo dough
150gr. of beef minced meat
1/2 tomato peeled and mushed in a blender
3 big onions chopped thin
2 eggs
1/2 teaspoon sugar
1 pinch of cinnamon
salt, pepper
extra virgin olive oil
400gr. katiki or nivato
2 eggs
1 egg and some milk to spread before baking
DIRECTIONS
_You wash and try the eggplants, then grate them in a grater for onions. In a pot you add olive oil, 2cm thick inside, and saute them for a long time until the water is all out of them. Then add the onions to saute them also for a few minutes and finally the minced meat. When it is well sauteed you add salt, pepper as much as you prefer it, the sugar, cinnamon and tomatoes and let it boil until it is reduced.
_Leave it for a while to cool, then whip the eggs with a fork inside and mix well.
_In a baking pan well butter add the 2 koyroy phyllo at the bottome, shape the edges all around, add the eggplant mix to make one layer. Then in abowl mix well the katiki or nivato spread cheese with the 2 eggs and pure this mixture on top of eggplant layer. Decorate around the tart with the dough leftovers that you shaped into braids but with 2 vertical pieces of dough 4cm. ( or mesure two of fingures and cut vertically).
_Beat 1 egg with some milk with a fork and spread lightly on top of the dough.
_Bake in well pre-heated oven at 170οC for about 40' .
_Leave to cool for a while and then serve!
Комментарии