top of page
  • Writer's pictureeatme

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Updated: Apr 6, 2020

Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο ριζότο με πέστο ρόκας με γραβιέρα και καρύδια και τόνο Αλοννήσου με χορταστικά και νόστιμα φιλέτα τόνου! Εάν έχεις φτιάξει ήδη το πέστο από πριν και το έχεις στο ψυγείο σου πολύ γρήγορα έχεις μεσημεριανό ή βραδινό πεντανόστιμο!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ:

•100γρ.φύλλα ρόκας

•150γρ. γραβιέρα

•1 σκελίδα σκόρδο

•150ml περίπου ελαιόλαδο

•1 κούπα καρύδια

•3 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι

•1 πρέζα αλάτι

•πιπέρι

•ίσως χρειαστεί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•250γρ. ρύζι για ριζότο

1 κύβο ή ζωμό λαχανικών

800ml νερό

2κ.σ. βούτυρο

3κ.σ. ελαιόλαδο

•1 φλυτζάνι λευκό κρασί

Για το σερβίρισμα τόνο Αλοννήσου σε ελαιόλαδο ή άλλο τόνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•για το πέστο χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ να ομογενοποιηθούν, ρίχνοντας το ελαιόλαδο σταδιακά, χτυπώντας και ξανά ρίχνοντας ελαιόλαδο και ξανά τη διαδικασία έως ότου έχουμε ένα δεμένο σε υφή πέστο.

•εάν είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε και λίγο νεράκι και ξανά χτυπάμε στο μπλέντερ καλά.

•βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο στην επιφάνεια.

•διατηρείται μια 5-6 ημέρες στο ψυγείο, αφού κάθε φορά που ανοίγουμε το βάζο και αφαιρούμε πέστο προσθέτουμε πάντα στην επιφάνεια ελαιόλαδο για να διατηρείται.

•για το ριζότο βάζουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα τηγάνι βαθύ μαζί με το κρεμμύδι και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, μετά προσθέτουμε και το ρύζι να σωταριστεί λίγα λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 3-4' να εξατμιστεί.

•παράλληλα έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα δίπλα το νερό με τον ζωμό να ζεσταθεί και να διαλυθεί ο ζωμός και αρχίζουμε και ρίχνουμε κουταλιές μέσα στο τηγάνι με το ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μόλις το πιεί προσθέτουμε και άλλο ζωμό.

•επαναλαμβάνουμε μέχρι να χυλώσει το ριζότο μας ωραία, τότε δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατίζουμε και βάζουμε και πιπέρι.

•κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό ή σχεδόν όλο το πέστο ή όσο θέλουμε μέχρι να έχουμε μια έντονη γεύση πέστο στο ριζότο και έντονο πράσινο χρώμα και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί στο ριζότο.

•σερβίρουμε ζεστό με κομμάτια τόνου από πάνω σε κάθε πιάτο και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαιντανό εάν θέλουμε!


Καλά Μαγειρέματα!


 

ARUGULA PESTO RISOTTO WITH TUNA

Super delicious and esay risotto with arugula pesto with walnuts and graviera cheese and tuna in olive oil from Allonisos or any other tuna canned! Definetely a tasteful weeknight dinner!

INGREDIENTS

FOR 4-6 PERSONS


For the pesto:

100gr. arugula

150gr. graviera greek cheese

1 clove of garlic

150ml extra virgin olive oil

1 cup of walnuts

3 tablespoons balsamic vinegar

a pinch of salt

pepper, depends how much you prefer

if needed, a small coffee cup water


For the risotto:

1 big onion chopped

250gr. rice for risotto

800ml water

1 veggie broth

1 cup white wine

salt, pepper

2 tablespoons butter

3 tablespoons extra virgin olive oil

tuna canned in olive oil to serve on top of the risotto


_For the pesto You blend everything on a blender and add the olive oil little by little, until you have the perfect green sauce.

_If it is too thick, then you add some water and blend again.

_You keep it on the fridge in a glass jar with extra olive oil on top for about 5-6 days.

_For the risotto place a frying pan on medioum to high heat with olive oil and butter and saute the onion for afew minutes until it gets softened and with a nice caramelized colour, add then the rice and saute it for a few minutes, add the wine and let it reduce for 3-4'.

_Meanwhile, you have a pot on the side with the water and the veggie broth to get hot and mix well and add spoons of it inside the frying pan with the rice whisking all the time with a wooden spoon, let it reduce then again add some more and again and again until you have a nice thick risotto.

_Then get it off the heat, add the pesto the whole of it or as much as you like to have a bols taste of the pesto in the risotto and a beautiful bold green colour!

_Serve hot with the tuna in big pieces on top and some fine chopped parsley!


Enjoy!

991 views0 comments

Comments


bottom of page