top of page
  • Writer's pictureeatme

ΡΙΖΟΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ

Βάλε χρώμα στο φαΐ σου! Πεντανόστιμο πιάτο με κολοκύθα για βαθιά νόστιμο φθινοπωρινό ριζότο. Σερβίρεις με σολομό ψητό με εσπεριδοειδή και έχεις το τέλειο βραδινό!

 

ΥΛΙΚΑ

Για 4-6 μερίδες

•400γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα

•1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•350γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια μικρά

•5 μανιτάρια καφέ στρογγυλά κομμένα σε λεπτές φέτες

•2 σκελίδες σκόρδο

•1/2 κούπα λευκό κρασί

•3 κούπες ζωμό κοτόπουλο καυτό

•3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

•2κ.σ. βούτυρο + 1κ.σ. για το τέλος

•αλάτι, πιπέρι

•φρέσκο θυμάρι

•100γρ. τριμμένη γραβιέρα

Για το σολομό:

•4 φιλέτα σολομό χωρίς κόκκαλο και πέτσα

•ξύσμα από 1 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι

•χυμό από 1 λεμόνι

•χυμό από 1/2 πορτοκάλι

•2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

•1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

•αλάτι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα κομμάτια κολοκύθας, τα αλατίζουμε, λίγο φρέσκο θυμάρι, τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα για να μη λερώσουμε μετά πολύ το ταψί, ψήνουμε στους 200C μέχρι να μαλακώσουν. Μαζί βάζουμε και το σκόρδο να ψηθεί αλειμένο με λίγο ελαιόλαδο και αυτό και λίγο αλάτι.

•Μόλις ψηθούν πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων τη ψημένη κολοκύθα, το σκόρδο και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί μέχρι να γίνουν πουρές.

•Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι με το βούτυρο και το κρεμμύδι να σοταριστεί, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε και τα μανιτάρια να σοταριστούν λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.

•Ρίχνουμε και το κρασί και αφήνουμε να το πιει εντελώς. Προσθέτουμε 1 κούπα ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να τον πιει, οπότε μετά προσθέτουμε το δεύτερο φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύουμε σχεδόν συνέχεια και περιμένουμε κάθε φορά να πιει το υγρό αλλά όχι να στεγνώσει τελείως, πριν να ρίξουμε και το επόμενο φλιτζάνι ζωμό.

Σε περίπου 20' το ρύζι είναι έτοιμο. Θέλουμε να είναι χυλωμένο.

•Προσθέτουμε τότε τον πουρέ κολοκύθας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 1-2' στη φωτιά και είναι έτοιμο.

•Κατεβάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε 1κ.σ. βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε γρήγορα να ενσωματωθούν. Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.

•Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει και τον σολομό. Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος τις φέτες λεμονιού και από πάνω στρώνουμε τις φέτες σολομού. Αλατίζουμε το σολομό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο,

βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15'.

•Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το ριζότο ζεστό, ένα φιλέτο σολομό και περιχύνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!





252 views0 comments

Comments


bottom of page