top of page
  • Writer's pictureeatme

ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ

Updated: Mar 5, 2020

Ριζότο με λιαστές ντομάτες. Αξιοποιούμε την βασίλισσα του καλοκαιριού, την ντομάτα και μαγειρεύουμε το ντοματόρυζο της γιαγιάς σαν ριζότο, για να γίνει ακόμα πιο χυλωμένο και νόστιμο. Ταιριάζει τέλεια με ξινομυζήθρα ή νιβατό.

ΥΛΙΚΑ

4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ

8 μεγάλες ντομάτες ή 400γρ. ντοματάκια κονκασέ ολόκληρα

100γρ. λιαστές ντομάτες

1κ.σ. πελτές

2κ.σ. βαλσάμικο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

250γρ. ρύζι Καρολίνα

1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια

4κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα

2κ.σ. βούτυρο

100γρ. νωπή ξινομυζήθρα ή νιβατό

λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα

_Σε μπλέντερ πολτοποιούμε τις φρέσκιες ντομάτες μαζί με τις λιαστές.

_Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια να σωταριστούν για περίπου 10', μετά προσθέτουμε και το σκόρδο για 2' να πάρει χρώμα, έπειτα το ρύζι για 3' να σωταριστεί, βάζουμε και τον πελτέ, σβήνουμε με το βαλσάμικο και ρίχνουμε αρκετή από την ντομάτα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε διαρκώς.

_Πρόσθέτουμε λίγο νερό να σκεπαστεί το ρύζι και ξάνα από τη ντομάτα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξυλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και επαναλαμβάβουμε τη διαδικασία μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να έχουμε βάλει όλη ντομάτα.

_Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ριζότο, βάζουμε και το βούτυρο και όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά το νιβατό ή την ξινομυζήθρα τριμμένη και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα. Βάζουμε και τον βασιλικό.

_Σερβίρουμε ζεστό με επιπλέον ωμό ελαιόλαδο από πάνω και τυράκι.

Καλά Μαγειρέματα!


 

TOMATO RISOTTO WITH NIVATO OR SOUR MIZITHRA


INGREDIENTS

4-6 PERSONS

8 big tomatoes or 400gr. canned tomatoes

100gr dried tomatoes

1 tablespoon tomato paste

2 tablespoons balsamic vinegar

2 big onions chopped thin

250gr rice for risotto, karolina type or arborrio

1 glove garlic in thin slices

4 tablespoon extra virgin olive oil and some more for serving

2 tablespoons butter

100gr nivato or sour mizithra

some fresh basil leaves chopped



_In a deep frying pan you put the olive oil and onions to saute for about 10', then add the garlic for another 3', the rice for 3', the tomato paste, add then the balsamic and let it reduce for 2'.

_In a blender mix the fresh tomatoes with the dried ones and add spoon by spoon of the this mixture inside the rice in the pan and keep up stir all the time with a wooden spoon,in a medium-low heat, let it reduce, add some water enough to cover the rice, let it boil and repeat again and again until it is cooked.

_Just before the risotto is ready add the butter inside the pan and stir, take it off the heat, add the nivato cheese or xinomizithra and the basil, mix them well and serve it hot with some raw olive oil on top and more cheese!


Enjoy!




520 views0 comments
bottom of page