top of page
  • Writer's pictureeatme

ΝΙΟΚΙ ΚΡΕΜΕΝΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΞΗΡΟ, ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΨΗΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Ένα πλούσιο σε γεύσεις πιάτο να απολαύσεις με Ανθότυρο Ξηρό Καλογεράκη ! Με την υφάλμυρη και βουτυρένια γεύση του κάνουμε μια κρεμώδης σάλτσα που αγκαλιάζουν τα νιόκι, από πάνω κολοκύθα ψητή, πλευρώτους ψητά και καπνιστή πάπρικα! Απολαυστικό για βραδινό ή μεσημεριανό!


ΥΛΙΚΑ

Για 4-5 άτομα

ΓΙΑ ΤΑ ΝΙΟΚΙ:

650γρ. πατάτες

3 αυγά

350γρ.-400γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:

5 κρόκκους

500γρ. κολοκύθα κίτρινη

600γρ. μανιτάρια πλευρώτους

4 σκελίδες σκόρδο

2-3κ.σ. καπνιστή πάπρικα ( για τη κολοκύθα και τα πλευρώτους )

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

λίγο φρέσκο θυμάρι

λίγο φρέσκο σχοινόπρασσο για το σερβίρισμα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε και 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες εδώ και κει να πάρει γεύση η κολοκύθα, από πάνω και λίγο φρέσκο θυμάρι και ψήνουμε για περίπου 40' μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

_Ετοιμάζουμε τα νιόκι. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν καθαρισμένες κ κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 20' περίπου. Τις βγάζουμε από το νερό, ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις βάζουμε σε μια πιατέλα με λαδόκολλα χωρίς να ακουμπάει η μία την άλλη να κρυώσουν καλά και να μην έχουν υγρασία. Έπειτα τις περνάμε από μύλο λαχανικών μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τους κρόκους και το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη, δε ζυμώνουμε πολύ δυνατά για να μη κολλάει μετά η ζύμη.

_Στρώνουμε λαδόκολλα και αλευρώνουμε την επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1εκ., από πάνω πασπαλίζουμε λίγο ακόμη αλεύρι, κόβουμε σε λωρίδες μακρόστενες, και μετά μικρά κομμάτια που τα περνάμε πάνω σε ένα πηρούνι τοποθετημένο ανάποδα για να κάνουμε το σχέδιο με τις γραμμές πάνω στα νιόκι. Σέρνουμε το κομμάτι ζύμης πάνω στο πηρούνι κυλώντας το προς τα κάτω. Κάθε ένα νιόκι που ετοιμάζουμε το βάζουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα.

_Βάζουμε και τα πλευρώτους κομμένα με το χέρι σε κομμάτια σε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, ρίχνουμε και λίγη καπνιστή πάπρικα και τις 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες γιατί θα τις αφαιρέσουμε μετά και σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να τραγανίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

_Βάζουμε σε μπολ τους κρόκους και το ανθότυρο τριμμένο πολύ ψηλό και με ένα αυγοδάρτη αναμιγνύουμε καλά να έχουμε μια κρέμα. Βάζουμε αλατισμένο νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε τα νιόκι λίγα λίγα μέσα στη κατσαρόλα, μόλις ανέβουν πάνω στην επιφάνεια σε μισό λεπτό περίπου είναι έτοιμα. Παίρνουμε μέσα από την κατσαρόλα νερό και βάζουμε 2-3 κουτάλες μέσα στο μίγμα με τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα. Βάζουμε αυτή τη κρέμα σε τηγάνι αντικολλητικό μαζί με τα βρασμένα νιόκι και λίγο ακόμη νερό εάν χρειάζεται, τη ψητή κολοκύθα χωρίς τα σκόρδα, τα ψητά πλευρώτους χωρίς τα σκόρδα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και να δέσουν οι γεύσεις και η σάλτσα για 1-2'.

_Σερβίρουμε αμέσως ζεστά πασπαλίζοντας με λίγη καπνιστή πάπρικα, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασσο και λίγο έξτρα τριμμένο ανθότυρο!






Καλά Μαγειρέματα!








320 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page