Αγαπημένο φαγάκι το κρέας με μλιτζάνες σε μελωμένη κόκκινη σάλτσα, το αντικαθιστούμε με μπιφτέκια κοτόπουλο για πιο ελαφρύ και με λευκές μελιτζάνες Σαντορινιές για έξτρα νοστιμιά! ένα φαγάκι που θα τρως όλο το καλοκαίρι και θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
500γρ. κιμάς κοτόπουλο
1 κούπα βρώμη
1 αυγό
2 κουτ.της σούπας πελτές
1 πιπεριά πράσινη πολτοποιημένη στο μπλέντερ με τον πελτέ
αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζ.του τσαγιού ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
4 μελιτζάνες Σαντορινιές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι
3-4 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
60ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουτ.της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή ντοματάκια φρέσκα 100γρ.
λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο
αλάτι,πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 30' και έπειτα τα ζυμώνουμε σε μπιφτέκια όχι πολύ μεγάλα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα να ψηθούν για 30-35' περίπου στον αέρα στους 180οC.
_Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα τα κομμάτια μελιτζάνας, τα αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το βαλσάμικο ξύδι και το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 220οC για 30' μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα αλλά να μην διαλύεται.
_Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και το κρεμμύδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10', σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι, ρίχνουμε και τον πελτέ και το σωτάρουμε μαζί, έπειτα τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
_Μόλις είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε και τα κομμάτια μελιτζάνας που ψήσαμε να πάρουν μια βράση μέσα στη σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο ωμό ελαιόλαδο ακόμη και τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα.
_Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με λίγη από τη σάλτσα από πάνω και τις κοκκινιστές μελιτζάνες δίπλα.
Tip: ταιριάζει τέλεια με ξινομυζήθρα, νιβατό ή άλλο ξινοτύρι!
Καλά Μαγειρέματα!
CHICKEN MEATBALLS WITH EGGPLANTS
Perfect lunch or dinner these super delicious chicken meatballs with eggplants in a thick tomato sauce! you'll be eating this dish all summer LONG!
INGREDIENTS
for the meatballs:
500gr chicken ground meat
1 cup of oats
1 egg
2 tablespoons of tomato paste
1 green pepper mashed in a blender with the tomato paste
1/3 of a cup extra virgin olive oil
salt, pepper
FOR THE EGGPLANTS
4 eggplants white from santorini or any other cut in big pieces
2 tablespoons of balsamic vinegar
3-4 tablespoons of extra virgin olive oil
salt, pepper
for the tomato sauce:
60ml extra virgin olive oil and some for the end serving the dish
1 can of tomatoes or 100gr. fresh cherry tomatoes
1 tablespoon of tomato paste
1 onion chopped up
1 tablespoon of balsamic vinegar
some fresh mint leaves
salt, pepper
_you knead all the ingredients for the meatballs in a big bowl, then put it in the fridge for 30' and then mold into meatballs and bake in a pan with baking paper for 30-35' in 180οC.
_you put in a pan with baking paper the eggplants, add salt and pepper, the balsamic and olive oil and bake in 220οC for around 30' until the're softened but not too much.
_in a frying pan you add the olive oil and onion for the sauce, saute them for 10', then add the balsamic, the tomato paste to get also sauteed, then the cheery tomatoes and 1/2 a cup of water and leave them in low temperature to reduse.
_when the sauce is almost ready you add the eggplants to boil with the sauce for some minutes.
_in the end you add some raw extra virgin olive oil and the mint leaves.
_you serve the meatballs with some of the sauce on top and the eggplants on the side.
TIP: it's really tasteful with xinomyzithra cheese or nivato or katiki!
enjoy!
Comentarios