Ποιος δεν αγαπάει τα κεφτεδάκια σε μελωμένη κόκκινη σάλτσα με μακαρόνια και τριμμένη γραβιέρα?! 🍅🧀 Το ελληνικό comfort food. Λαχταριστά κεφτεδάκια που παντρεύονται με μακαρόνια είναι ό,τι θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
ΥΛΙΚΑ
•500γρ.κιμά μοσχαρίσιο, ελιά ή σπάλα
•10κουτ.της σούπας βρώμη
•1αυγό
•1 πιπεριά και 1 κουτ.της σούπας πελτέ αλεσμένα στο μούλτι
•2κουτ.της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
•2 κουτ.της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
•3 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο
•αλάτι,πιπέρι
•2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 3-4 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες στην εποχή τους ψιλοκομμένες.
•1 γεμάτη κουτ.τγς σούπας πελτέ
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι και σωταρισμένο με λίγο λάδι και αλάτι να μαλακώσει
•2 κουτ.της σούπας ξύδι βαλσάμικο
•2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο
•αλάτι,πιπέρι
•8 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
•1 πακέτο Λιγκουίνι ή σπαγγέτι ή ταλιατέλες ή άλλα μακαρόνια της αρεσκείας σας.
•μια μεγάλη χούφτα αλάτι για το βράσιμο των μακαρονιών.
•150γρ. Τριμμένη γραβιέρα για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•ζυμώνουμε πολύ καλά το κιμά με τη βρώμη, τη πολτοποιημένη πιπεριά με το πελτέ, το κρεμμύδι, το αυγό,τον βασιλικό κ τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι κ πιπέρι και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να σταθεί.
•έπειτα πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μικρά μπαλάκια και είτε τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο είτε τα ψήνουμε τοποθετημένα σε ταψί με λαδόκολλα, αλειμμένα με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για να μας δώςουν τη νοςτιμιά των τηγανιτών, στον αέρα στους 180οC για μισή ώρα περίπου.
•στο μεταξύ σε ειναι τηγάνι που ειχες κάψει καλά,σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιάγια τη σάλτσα με το ελαιόλαδο.
•μόλις πάρει λίγο χρώμα σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι.
•μετά από 1 λεπτό ανακατεύοντας να μη κολλήσει το κρεμμύδι ρίχνουμε κ τον πελτέ και τον γυρνάμε να σωταριστεί λίγο κ αυτός κ να βγάλει γεύση.
•ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατατοπιπερώνουμε κ ρίχνουμε κ ένα φλυτζάνι νερό.
•χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της δύναμης της εστίας κ αφήνουμε τη σάλτσα να μελώσει.
•2-3 λεπτά πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα κεφτεδάκια τηγανισμένη ή ψητά να πάρουν μία γεύση μέσα στη σάλτσα για να πάρουν γέυση και είναι έτοιμα.
•έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλάτι για να είναι νόστιμα όσα λεπτά βρασμού χρειάζεται η καθε συσκευασία, 3-4' λεπτά λιγότερο για να είναι λίγοοο πιο al dente.
•στραγγίζουμε τα μακαρόνια μόλις βράσουν και τα ανακατεύουμε με κανά δυο κουταλιές από τη σάλτσα για να νοστιμίσουν.
•σερβίρουμε τα μακαρόνια με μπόλικη σάλτσα και κεφτεδάκια από πάνω και τριμμένη γραβιέρα.
Comments