Ένα κέικ μήλου ζουμερό και πεντανόστιμο, με λαχταριστό γλάσο μελιού, που τρέχει σαν καραμέλα σε κάθε κομμάτι και γίνεται έξτρα απολαυστικό! Είναι εύκολο, με άρωμα κανέλας και την αξεπέραστη γεύση του μήλου, ιδανικό για πρωινά, για brunch, για γιορτινά τραπέζια που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε αν το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό!
Υ Λ Ι Κ Α
( για στρόγγυλη φόρμα 24-26εκ.)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ζάχαρη
1 κγ μπέικιν πάουντερ
1 κγ σόδα
1 κγ κανέλα
μια πρέζα αλάτι
2 κούπες κόκκινα μήλα και 1 κούπα ξινόμηλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη στο χέρι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
4 αυγά
Για το γλάσο μελιού:
4κ.σ. μέλι
4κ.σ. βούτυρο
1 ξυλαράκι κανέλας
200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1 σε ένα μπολ αναμιγνύουμε με έναν αυγοδάρτη καλά τα 6 πρώτα υλικά, προσθέτουμε τα 3 επόμενα υλικά, τα μήλα τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους πρώτα, γιατί διαφορετικά θα βγάλουν πολύ υγρασία στο ψήσιμο και χτυπάμε με το μίξερ όλα μαζί για 2' να ομογενοποιηθούν.
2 βάζουμε σε βουτυρωμένη ή περασμένη με σπορέλαιο καλά φόρμα το μίγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190οC για περίπου 55’.
3 όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο μελιού, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με το μέλι και την κανέλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν και να ομογενοποιηθούν, μόλις αρχίσουν να βγάζουν φουσκάλες ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε 5’ περίπου να βράζει το μίγμα για να συμπυκνωθεί και να στέκεται στο κουτάλι, θα έχει ένα χρώμα καραμέλας, κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και βάζουμε το γλάσο σε ένα μπολ να κρυώνει. Όσο κρυώνει πήζει και άλλο.
4 μόλις ψηθεί το κέικ το αφήνουμε 5’ να σταθεί και μετά ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
5 Αφού κυρώσει λίγο ακόμη περιχύνουμε με λίγο από το γλάσο μελιού που ετοιμάσαμε, κόβουμε κομμάτια το κέικ και σερβίρουμε με ένα κουταλάκι από το γλάσο που κρατήσαμε από πάνω από κάθε κομμάτι.
**εναλλακτικά αφήνουμε το κέικ χωρίς γλάσο αν θέλουμε και το αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη!
Comments