top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Τι πιο καλοκαιρινό από το καρπούζι και μάλιστα σε γλυκό. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν το υπέροχο πλεονέκτημα εκτός απο γευστικά και ελαφριά, να μπορείς να τα προσθέσεις παντού. Σε ένα cheesecake, σε μια τάρτα, πάνω σε γιαούρτι ή μια κρέμα βανίλια, μέσα σε έναν κορμό. Θα σου δώσω τη συνταγή της γιαγιάς Καλλιρόης για το καρπούζι, 'μπελαλίδικο' έλεγε, αλλά νόστιμο και τραγανό. 🍉




ΥΛΙΚΑ

•1 κιλό καρπούζι, οι φλούδες καθαρισμένες κ κομμένες σε κομμάτια •1 κιλό και 1/4κούπας ζάχαρη •2 κούπες νερό •1/2 κούπα γλυκόζη •1 φακελάκι ξινό •ασβεστόνερο, διαλύουμε 4 κουτ.σούπας ασβέστη για γλυκά σε 2 λίτρα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•Αφού καθαρίσεις και κόψεις σε κομμάτια τις φλούδες από το καρπούζι, τις ζυγίζεις να είναι 1 κιλό. Έπειτα, τις βάζεις στο ασβεστόνερο, που έχεις φτιάξει διαλύοντας τον ασβέστη σε νερό και αφήνεις για 4 ώρες ανακατεύοντας τακτικά καθόλη τη διάρκεια.

•Μετά ξεπλένεις τα κομμάτια με νερό, μέχρι να καθαρίσουν τελείως και το νερό να είναι διάφανο.

•Σε νερό που βράζει με λίγους κόκκους ξινό ζεματίζεις τα κομμάτια και μετά ξεπλένεις. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία 2-3 φορές.

•Μετά βάζεις το καρπούζι σε νερό με ξινό για 45'.

•Φτιάχνεις το σιρόπι και αφήνεις να κρυώσει.

•Εφόσον έχουν κρυώσει και οι φλούδες τις τρυπάς σε 2 σημεία με οδοντογλυφίδα και τα βυθίζεις στο σιρόπι σε ένα μπολ.Αφήνεις για 30' να σταθεί.

•'Επειτα, το βράζεις να δέσει το γλυκό, προσθέτωντας και τη γλυκόζη.

•Μόλις είναι έτοιμο βάζεις αμέσως τη κατσαρόλα σε ένα ταψί γεμάτο παγάκια για να μη μαυρίσει το καρπούζι και να μείνει λαμπερό.

•Σκεπάζεις με μια πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνεις όλη νύχτα.



Καλά Μαγειρέματα!


298 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page