top of page
  • Writer's pictureeatme

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟΙ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ

Updated: Feb 24, 2023

Πεντανόστιμοι είναι και λεμονάτοι οι γίγαντες! Εάν τους ψήσεις δε με σελινόριζα και τους σερβίρεις με σος μυρωδικών και καπνιστό τόνο θα τρελαθείς με την νοστιμιά! Τέλειο πιάτο για να απολαμβάνεις κάθε εβδομάδα όσπρια!

ΥΛΙΚΑ

500γρ. γίγαντες

1 μεγάλη σελινόριζα

χυμός από 2 λεμόνια

1 φλυτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

2 λεμόνια πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 ματσάκι άνηθος

1/2 ματσάκι μαϊντανός

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 φλυτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

500γρ. καπνιστός τόνος



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα μπολ από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες μέσα νερό βρύσης να μουλιάσουν όλη νύχτα.

_Την επόμενη το πρωί ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό τους μουλιασμένους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

_Έπειτα τους στραγγίζουμε από το νερό που έβραζαν και τους στρώνουμε σε ένα ταψί. Τους αλατίζουμε καλά, βάζουμε και τη σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, μια κούπα ζεστό νερό και το ελαιόλαδο. Στρώνουμε από πάνω σε διαφορά σημεία τις φέτες λεμονιού. Σκεπάζουμε το ταψί με μια λαδόκολλα βρεγμένη και τσαλακωμένη και βάζουμε στον φούρνο στους 180C να ψηθούν μέχρι να μελώσουν, για περίπου 1 ώρα.

_Σε επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τον άνηθο, τον μαιντανό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το ξύσμα για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μυρωδικών! _Όταν βγούνε οι γίγαντες από τον φούρνο αφήνουμε 5’ να σταθούν και μετά προσθέτουμε τη σάλτσα μυρωδικών και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε λίγη σάλτσα και για το σερβίρισμα.

_Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο τους γίγαντες με την σελινόριζα, μοιράζουμε και καπνιστό τόνο από πάνω, λίγη από τη σάλτσα μυρωδικών εδώ και κει!


Καλά Μαγειρέματα!


 

LEMONY GIANT BEANS ROASTED WITH CELERY ROOT, SERVED WITH GREEN GLARLIC SAUCE AND SMOKED TUNA

Super delicious dish to enjoy beans! The green sauce and smoked tuna make the perfect combo with the lemony roast beans and so the so good celery root!

INGREDIENTS

500gr. giant beans

1 big celery root

juice from 2 lemons

1 tea cup extra virgin olive oil

salt

2 lemons washed and cut in thin slices

1/2 a bunch dill

1/2 a bunch parsley

1 garlic clove chopped

zest from 1 lemon

half a tea cup extra virgin olive oil

500gr. smoked tuna


DIRECTIONS

_The night before place the beans in a large bowl with water and leave them all night to soak. Next morning wash really well the beans with fresh water.

_Add the beans in a pot with water and leave to boil in low heat until tender, about 1 hour.

_When they are tender drain the boiling water, place the hot beans in a baking pan, add salt, the celery root cut in small cubes, pour over the lemon juice, a cup hot water, the olive oil, place on top the lemon slices all over, cover with wet baking paper and close well on top of the beans all over the pan.

_Bake at 180C for about 1 hour.

_In a food prossecor mix together the dill, parsley, olive oil, garlic and lemon zest. If needed add more olive oil at the end.

_When the roast beans are tner and ready with a nice sauce take them off the oven. Leave for 5' to cool and then add the green sauce and mix everything well inside the pan. Leave aside some sauce for serving.

_Serve the roast beans with celery root and roast lemon slices in each plate, some of the green sauce and some of the smoked tuna.


Enjoy!

1,366 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page