Πιτούλα ανοιχτή με μανιτάρια πλευρώτους, φρέσκο δενδρολίβανο, σκόρδο και κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι. Θα τη λατρέψουν όσοι αγαπάνε τα μανιτάρια, ταιριάζει τέλεια σερβιρισμένη με νωπή ξινομυζήθρα!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2κουτ.της σούπας ξύδι λευκό
1 πρέζα αλάτι
λίγο νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί)
_Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε μια ωραία εύπλαστη ζύμη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή μαζί και με άλλα της αρεσκείας σου
λίγα φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια
3 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
6 κουτ.της σούπας κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι
αλάτι,πιπέρι
_Ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2εκ. περίπου, στρώνεις τα πλευρώτους από πάνω ή και άλλα μανιτάρια μαζί, αλατοπιπερώνεις, κατά βούληση πόσο αλμυρά τα τρώτε, ρίχνεις φυλλαράκια από φρέσκο δενδρολίβανο, τα φετάκια σκόρδου ανάμεσα, και περιχύνεις με το ελαιόλαδο και τη κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι.
_Τυλίγεις τη ζύμη γύρω γύρω για να κλέισει η πιτούλα.
_Ραντίζεις τη ζύμη με τα χέρια με νερό για να κολλήσει το μαύρο σουσάμι.
_Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 25' περίπου.
_Σερβίρεις περιχύνοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο, με λίγο σχοινόπρασο και φρέσκια νωπή ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου.
Καλά Μαγειρέματα!
MUSHROOM GALETTE
INGRIDIENTS FOR THE DOUGH
250gr. flour for all uses
100gr. yogurt
50ml extra virgin olive oil
2 tablespoons of white vinegar
1 tablespoon of salt ( I use pink salt )
some water at room temperature ( you'll see how much you'll need, until you have a fluffy not sticky dough )
_We knead until all the ingredients are blend into a nice and easily shaped dough.
_You stretch the dough to a phyllo dough of 2cm thickness.
_On top you add the oyster mushrooms or/and other kind of mushrooms you like, some salt and pepper, fresh rosemary, chopped garlic and you pour over olive oil and balsamic cream lemon/orange.
_You wrap the dough round to close the galette.
_You sprinkle with water the dough to add black sesame.
_Bake at 180oC for about 25'.
_Serve with fresh chives on top and fresh xinomizithra cheese or any other cheese you like.
Comments